Årets Nötköttsföretag 2011

 

Birgitta Carlsson i Småland – Årets Nötköttsföretag 2011

21 november 2011.

Birgitta Carlsson tillsammans med sönerna Olof och Per med familjer har erövrat titeln årets Nötköttsföretag 2011 för hela Sverige. – Företaget kännetecknas av målinriktad företagsutveckling med fokus på djuromsorg, miljö, effektivitet och lönsamhet heter det i motiveringen. Priset delades ut i lördags kväll under årets Köttriksdag i Östersund.

 

Familjerna Carlsson på Sunnerby Södergård i Småland får utmärkelsen för att ha satsat på företagsutveckling som resulterat i ett mångsidigt företag. Man har lyckats med hög fokus på såväl omsorg om djur och natur som på effektivitet och lönsamhet. På gården bedrivs nötköttsproduktion baserad på ca 100 dikor. Totalt finns på gården ungefär 250 djur av bland annat raserna Charolais och Simmental. Djuren föds upp ekologiskt enligt KRAVs regler och tillsammans med fem andra kollegor har man skapat konceptet ”Smålands Ekokött 5 gårdar” som levererar nöt- och lammkött till butiker i området. Gården erbjuder också boende och naturupplevelser för den som vill lära känna det småländska höglandet på nära håll.

 

Familjerna Carlsson utvecklar företaget löpande och för närvarande pågår utformning av ett koncept med försäljning av köttlådor direkt till konsument, man bygger om ligghallarna till köttdjuren och utvecklar stuguthyrningen. Lammproduktion testas också i liten skala, dels för att man ska kunna erbjuda konsumenterna ett bredare utbud och dels för att kunna öka möjligheterna till effektiv betesskötsel.

 

Utmärkelsen Årets Nötköttsföretag delades i år ut för elfte året i rad. Bakom priset står LRF i samverkan med Sveriges Nötköttsproducenter.

 

Årets jury har bestått av Anita Persson, Sveriges Nötköttsproducenter, Thomas Magnusson, LRFs riksförbundsstyrelse, Mattias Wistrand, LRF Konsult och Theres Strand, Taurus.

 

För ytterligare information, kontakta:

Birgitta Carlsson, pristagare tel: 0382-308 08, 070-55 49 808

Stig Högberg, LRFs riksförbundsstyrelse, tel: 070-207 56 93

Erica Lindberg, ansvarig nötköttsfrågor LRF, tel: 08-787 51 74

Anders Råsberg, Verksamhetsutvecklare LRF Jönköping, tel: 036-34 62 01