Kommuners upphandling av svenskt kött

I Livsmedelsstrategin framgår att de upphandlande myndigheterna i större omfattning bör beakta miljöhänsyn, där djurskyddshänsyn ingår, i sina upphandlingar. Svenskt Kött har under 2018 gjort en undersökning bland kommunerna om vilka krav de faktiskt ställer då de upphandlar svenskt kött.

·         85 % ställer krav på restriktiv antibiotikaanvändning
·         92 % ställer krav på ursprungsmärkning
·         59 % av rent kött (gris, nöt och lamm) som upphandlas är svenskt
·         51 % av sammansatta köttprodukter (gris, nöt och lamm) som upphandlas är svenskt

Kommunerna ställer högre krav på griskött som köps in än på nötkött. För nötkött kan kommuner ställa krav på till exempel kirurgisk kastrering eller bedövning vid avhorning. För lamm kan de ställa krav på betesdrift.

Vill du läsa mer så hittar du rapporten på http://www.svensktkott.se/aktuellt/press/pressmeddelanden/kommunerna-kan-stalla-hardare-krav/